Thursday, May 31, 2007



Cu si despre scriitorii (ne)canonici

Alecsandri,unul din cei patru mari clasici,cel care a introdus pastelul in literatura romana,este,cu siguranta,un scriitor actual.
Alecsandri este extrem de citit in scoli.Si chiar daca unii nu o fac de placere,o fac macar datorita
programei scolare,care ni-l impune noua,elevilor,spre citire.
Operele acestui scriitor sunt citite,in general, deoarece au un subiect extrem de actual:moda,societatea,oamenii si problemele lor,dar si alte teme nu prea sau chiar deloc explorate de catre un elev de cls a XI-a,spre exemplu.
Cu parere de rau trebuie sa mentionez ca nu am putut merge la punerea in scena a operei lui Alecsandri,"Chirita in provincie",insa efectul de lectura a fost de asa natura incat nu am putut lasa volumul cu dramaturgie al lui Alecsandri pana nu am terminat de citit aceasta opera.Cel mai mult m-a atras la aceasta lucrare comicul,in toate ipostazele in care se gaseste aici:de limbaj,de situatie,de caracter,de vestimentatie.
Oricand as reciti "
Chirita in provincie" sau oricare alta opera de-a lui Alexandri care,dupa parerea mea,scrie pe intelesul tuturor si scrie bine,in primul rand.
Daca as putea sa aflu cateva detalii de decor,de punere in scena a operei "Chirita in provincie" chiar de la actorul care a interpretat-ope "ispravniceasa",si anume
Petrica Ciubotaru,as vrea sa stiu cum s-a simtit in pielea personajului feminin al acestei opere,daca a avut dificultati (fie ele cat de mici) in intelegerea textului lui Alecsandri sau in intelegerea comportamentului inadecvat al Chiritei si daca ar mai avea disponibilitatea necesara pentru a interpreta o alta Chirita de-a "poetului din Mircesti".
Asadar,actualitatea lui Alecsandri este indiscutabila,oricand operele sale putand fi reinterpretate,din diferite puncte de vedere.

No comments: